Shihan Reishin Kawai

Kawai ShihanReishin (Munenori Toshio) Kawai, 8. dan, blev født d. 28. februar 1931 i byen Yasugi, Shimane, i Japan. I barneårene var hans helbred skrøbeligt, hvilket han imødegik ved at modtage akupunkturbehandlinger - og ved at træne sumo-brydning og Kenjutsu. Som ung var han uchi-deshi gennem 7 år hos Torataro Saito, som underviste ham i orientalsk medicin og i Daito-ryu Aikijujutsu samt i Ueshiba-ryu (!) Aiki-Budo. Teknisk betød det, at hele Kawai Senseis basis var old school, på linje med Gozo Shioda Senseis (Yoshinkan) og Morihiro Saito Senseis (Iwama).

Herefter uddannede han sig til læge indenfor orientalsk medicin ved Tsukushoku Universitetet under Michimasa Nishizawa. Kawai Sensei blev sidenhen lektor i almen akupunktur og moxa-metode ved Tsukushoku Universitetets Fakultet for Orientalsk Medicin. Samtidig videreførte og opdaterede han sine Aikijujutsu-studier ved at træne et par år i den senere Aikikai Hombu Dojo - hvor han primært fulgt Saito Senseis undervisning om søndagen - inden han i 1955 udvandrede til Brasilien og åbnede en praksis dér. Efter seks år tog han orlov fra sin praksis og på træningsophold i Aikijujutsu og Aikido hos Aritoshi Murashige Sensei, som opfordrede ham til også at åbne en dojo i Brasilien - hvilket Kawai Sensei derefter gjorde.

I 1963 fik han overrakt sit Shihan-diplom (officiel godkendelse som aikido-lærer på mesterniveau) af O-sensei Morihei Ueshiba som anerkendelse af hans høje tekniske standard og hans formidling af Aikido - som han utrætteligt udbredte til hele Sydamerika. Fra 1976 til 1984 var han vicepræsident for The International Aikido Federation (IAF) og blev derefter generaldirektør for Det Sydamerikanske Aikido-Forbund og repræsentant for Aikikai Hombu Dojo i Sydamerika. Han giftede sig i Brasilien med Leticia Okubo og fik to døtre, Cristina og Lilba Okubo Kawai og to børnebørn, Lariza og Matias.

Reishin Kawai modtager Shihan diplomet i 1963Kawai Sensei var frem til sin død den højest graduerede Aikido-udøver i Sydamerika. Han viede sit liv til undervisningen i Aikido og til uddannelsen af Aikido-instruktører. Kawai Sensei fortsatte med at undervise til umiddelbart før sin død den 27. januar 2010, og det var imponerende at føle, hvordan energien flød i hans bevægelser med det kendskab og herredømme, han havde over Aikido-teknikkerne - lige til det sidste.

Kawai Sensei sammenfattede sit livssyn således:

"Sygdom opstår, når man handler i modstrid med naturens regler. Det er nødvendigt at leve i harmoni med naturen og følge kroppens naturlige bevægelser uden mange anstrengelser for at bevare helbredet og en lang levetid. Den kampkunst, hvis bevægelser holder én i harmoni med naturen - dét er Aikido. Alle dens bevægelser er cirkulære, og kunsten er ikke at forsøge at beherske de andre, men derimod sig selv. Når man formår at beherske sig selv, vil man have komplet herredømme over sig selv, og intet vil være umuligt."

Se billeder fra Kawai Shihans besøg i 2005